Belangrijke definities
De zoekmachine Encyclo geeft voor onderstaande begrippen een reeks definities en omschrijvingen uit verschillende bronnen. Ik heb daaruit de bron ‘http://nl.wikipedia.org/wiki/ geselecteerd, omdat die beschrijvingen mij het meest volledig leken en zelden afwijken van andere bronnen zoals ‘woorden.org/woord/’ of ‘encyclo.nl/lokaal/’.
Deïsme
Deïsme is een religieus-filosofische opvatting die God als transcendente oorzaak van de natuurwetten beschouwt. Dit houdt in dat God weliswaar de schepper van het universum is, maar sinds de schepping op geen enkele wijze ingrijpt in het proces van de natuurwetten. Deze leer is een gevolg van het modernistische rationalisme en een vervolg op het theïsme, de opvatting dat God ook immanent is (en dus in sommige gevallen uitzonderingen op de natuurwetten maakt). In de meest gangbare versie is God niet antropomorf (mensvormig).
Gevonden op http://nl.wiktionary.org/wiki/deïsme
Religie
Onder `religie` (van het Latijn religio, zie verder Etymologie) wordt gewoonlijk een van de vele vormen van zingeving, of het zoeken naar betekenisvolle verbindingen, verstaan, waarbij meestal een hogere macht of opperwezen centraal staat. In bredere zin duidt het woord `religie` op een algemenere vorm van spiritualiteit, gevoelens, gedachten met betrekking tot de zin van het leven. Deze religiositeit kan al dan niet beschouwd worden in relatie tot een macht, of manifestaties van een macht, of een (bewust) niet nader gedefinieerd beginsel, essentie of entiteit. Het gaat daarom dus niet persé om een identiteit, een persoon. Vaak ook wordt de term geloof gebruikt. In monotheïstische religies wordt ook het specifiekere begrip godsdienst gebruikt. In polytheïstische religies spreekt men daarentegen over een godendom. '
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Religie
Theïsme
`Theïsme` is een godsdienstfilosofische opvatting die # het bestaan van één of meer goden aanneemt, of met name één persoonlijke God of godheid erkent, die zowel transcendent als immanent is. De eerste definitie is een algemene en het tegenovergestelde van atheïsme of nontheïsme. Deze vorm van theïsme stelt alleen dat er één of meer meerdere goden bestaan en is verder onafhankelijk van het aantal goden waarin men gelooft, hoe men deze goden definieert of wat hun relatie tot de wereld is.[3] Deïsme is een subcategorie van deze vorm van theïsme.
De tweede vorm van theïsme is specifieker en wordt vooral geassocieerd met het christendom, jodendom en de islam. Deze vorm van theïsme stelt dat er één God is die oneindig is, ver boven de mensen verheven, los staat van de door hem geschapen wereld en tegelijkertijd in bepaalde zin actief aanwezig is in de wereld en in het wereldgebeuren. Deze strikte vorm van theïsme onderscheidt zich van deïsme door de aanvaarding van de immanentie van God.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Theïsme
Atheïsme
`Atheïsme` is # de afwezigheid van geloof in één of meerdere goden, of # de aanname dat er geen god(en) bestaan of kunnen bestaan. In het eerste geval is atheïsme het tegenovergestelde van theïsme. Het verschil tussen deze twee definities kan tot verwarring leiden, in het bijzonder als ze door elkaar gebruikt worden. In de filosofie wordt traditioneel meestal de tweede definitie gehanteerd[5], in het dagelijks spraakgebruik wordt vaak de eerste definitie gehanteerd. Het woord atheïsme komt van het Grieks: het voorvoegsel 'α' (a) betekent 'niet' en het woord 'θεος' (theos) betekent 'god' of 'godheid'.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Atheïsme
Agnosticisme
Het `agnosticisme` is een filosofische positie die geen bevestigende of ontkennende uitspraken doet over het bestaan van bovennatuurlijke verschijnselen. Veel agnosten benadrukken de onmogelijkheid om religieuze ideeën over vermeende bovennatuurlijke verschijnselen met een traditionele wetenschappelijke aanpak te bewijzen. Het woord is afgeleid van het Griekse gnosis (kennis) met het voorvoegsel a (niet). Letterlijk is dus een agnost "iemand die geen kennis heeft", die claimt geen kennis te kunnen bezitten over de vraag of er een God is of niet.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Agnosticism
Spiritualiteit
`Spiritualiteit` heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest (Latijn spiritus) betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt en kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring. Het spirituele en het religieuze : Wat doorgaans met "religie" ' wordt aangeduid en wat met "spiritualiteit" wordt aangeduid ligt vaak erg dicht bij elkaar.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Spiritualit
Vrijdenkerij
`Vrijdenkerij` (in België: vrijzinnigheid) of vrijdenken, is de opvatting dat men zich in zijn denken uitsluitend door wetenschap en logica en niet door autoriteitsgeloof of traditie moet laten leiden. Vrijdenkers keren zich daarbij sterk tegen elke vorm van dogma. Ontstaan: "Sapere aude!" ("Durf te denken!") - Immanuel Kant
De term freethinker ontstond in Engeland kort voor 1700. Aanvankelijk werden er diegenen mee aangeduid die zich op het terrein van de godsdienst vrijer opstelden. Geleidelijk kreeg het begrip een radicalere inhoud en sinds de 19e eeuw zijn de meeste vrijdenkers atheïst.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijdenkeri
Vrijzinnigheid
Gedurende de 19e eeuw kreeg het begrip "`vrijzinnigheid`" politieke inhoud. Het woord kreeg de betekenis van "vrij denken", tegenover het "bevangen denken" van de toenmalige "confessionelen". De vrijzinnigheid zette zich af tegen een feodale, strak hiërarchische en theocratische samenleving die de absolute monarchie in enkele Europese landen (Frankrijk, Spanje) in de 15e en 16e eeuw kenmerkte.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijzinnigh
Bright
(naturalisme) Een `bright` is iemand met een naturalistisch wereldbeeld die vertrouwt op wetenschappelijke inzichten (van de natuur-, maatschappij- en gedragswetenschappen). Een bright noemt zich vrij van geloof en bijgeloof, en de ethiek en acties zijn gebaseerd op een naturalistisch wereldbeeld. De termen 'bright' en 'brightness' zijn in 2003 in het leven geroepen als een internationale, positieve parapluterm voor iedereen met een naturalistisch wereldbeeld. In principe vallen de meeste atheïsten, vrijdenkers, seculier humanisten, pantheïsten en agnostici onder deze term. Initiatiefnemers voor de benaming waren de Amerikanen Paul Geisert en Mynga Futrell. Het idee is door Richard Dawkins in The Guardian en Wired en door Daniel Dennett in de New York Times bekend gemaakt.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Bright
Non-theïstische religiositeit Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie (Doorverwezen vanaf Non-theïsme)
Non-theïstische religies stellen het bestaan van een god of goden niet centraal in de religieuze beleving. Het klassieke oosterse taoïsme, boeddhisme, advaita vedanta (een filosofische richting binnen het hindoeïsme) maar ook het hedendaagse religieus humanisme zijn voorbeelden van non-theïstische religiositeit. Non-theïstische religies dienen niet verward te worden met atheïsme. Non-theïstische religies zijn niet tegen goden en kunnen het bestaan van goden bevestigen. Goden nemen echter wel een minder dominante plaats in, in de leer; ze zijn ondergeschikt aan concepten als bijvoorbeeld de Tao en verlichting
Link: http://www.encyclo.nl/begrip/humanisme
Humanisme
Onder humanisme verstaat men:
- een teruggrijpen op voornamelijk de Griekse oudheid als cultuur- en vormingsideaal
- een levensbeschouwing die zich niet beroept op een goddelijke openbaring, maar vertrouwt in het vermogen van de mens om zelf zijn leven zin te geven, zich baserend op westelijke universele waarden zoals menselijke waardigheid, mondigheid, vrijheid, tolerantie en verantwoordelijkheid.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Humanisme
Reductionisme
stelde dat alle niet-menselijke dieren reductionistisch verklaard konden worden als machines, De homines 1622. `Reductionisme` (Latijn: reducere, `herleiden tot` of `terugvoeren op`) is de benaming die in de filosofie en in wetenschapstheoretische debatten gegeven wordt aan de opvatting die stelt dat de natuur van complexe entiteiten steeds herleid kan worden tot meer fundamentele entiteiten. De opvatting kan betrekking hebben op objecten, maar ook op fenomenen, verklaringen, theorieën en meningen. Een van de belangrijkste kwesties die verband houden met het reductionisme is de filosofische vraagstelling of de mentale eigenschappen van de mens volledig gereduceerd kunnen worden tot haar fysische eigenschappen. M.a.w.: of de mens en het menselijk denken en handelen, inclusief de schijnbaar niet-fysische eigenschappen, die doorgaans onder de noemer 'geest' worden geplaatst, volledig verklaard op basis van louter fysisch-biologische eigenschappen.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Reductioni
Materialisme
(filosofie) `Materialisme` is de filosofie die de werkelijkheid, ook emoties en andere processen in het menselijk brein, uiteindelijk herleidt tot materie, dit in tegenstelling tot het idealisme of het spiritualisme. Het `zijn` brengt uiteindelijk het `denken` voort. Bij kentheoretisch materialisme worden de objecten vanuit wetenschappelijk perspectief gereduceerd tot materie, zonder dat de filosofische uitspraak wordt gedaan dat deze objecten niets anders zijn dan materie.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Materialism
Pantheïsme
`Pantheïsme` (Grieks: Πανθεϊσμός, πάν, pan = alles; θεος, theos = God) is een levensovertuiging die ervan uitgaat dat alles (en iedereen) goddelijk is. Het goddelijke is immanent en alomvattend; universa, natuur en God zijn identiek. Betekenis : In het pantheïsme is er geen grens tussen het goddelijke en het natuurlijke. In plaats van transcendentie te bezitten - los van alles - bevindt god zich in alles (alles in al). Volgens het pantheïsme kan men een god niet persoonlijk indenken. Elk object is in wezen goddelijk.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Pantheïsme
Polytheïsme
`Polytheïsme` is het geloof in meerdere goden. Voorbeelden zijn de religies van de Oude Grieken en Romeinen, van de Germanen, Kelten en Slaven en vroege vormen van de proto-vedische religie, het integrationeel polytheïsme en het Japanse shintoïsme. Polytheïsme wordt vaak tegenover monotheïsme gesteld (het geloof in maar één god). Aanhangers binnen het hindoeïsme stellen dat al hun goden eigenlijk niet meer zijn dan de vele aspecten van Brahma, de éne God, die in zijn geheel voor een mens niet te vatten is. Bovendien hebben verschillende monotheïstische denominaties in het hindoeïsme ieder hun eigen verschillende "persoonlijke vorm" van de ene God, wat buitenstaanders de indruk geeft dat het hindoeïsme in zijn geheel polytheïstisch zou zijn. Aanhangers van de islam op hun beurt stellen vaak dat de drieëenheid in het christendom polytheïstische trekken vertoont.
De interpretatie van het woord polytheïsme is dus niet vrij van de religieuze waarden van de persoon die het begrip hanteert. Aanhangers van monotheïstische godsdiensten en sekten beschouwen polytheïsme vaak als minderwaardig en primitief.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Polytheïsm
Animisme
(religie) `Animisme` (Latijn anima = `geest`, `ziel`) is het filosofisch, religieus of spiritueel concept waarbij zielen of geesten niet alleen existeren in mensen en dieren, maar ook in planten, stenen of natuurlijke fenomenen zoals donder en geografische zoals bergen en rivieren. Animisme wijst verder ook bezieling toe aan abstracte concepten zoals woorden, eigennamen of metaforen uit de mythologie. Religies waarin animisme voorkomt behoren meestal tot volksgeloof of etnische religies zoals sjamanisme, shinto of bepaalde stromingen binnen het hindoeïsme. Edward Burnett Tylor was de eerste die in zijn werk "Primitive Culture" (1871) een volledig overzicht gaf van animistisch geloof en hierdoor de term animisme in zijn huidige betekenis bepaalde '
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Animisme
Ietsisme
Het `ietsisme` is het geloof in een metafysische kracht. Ietsisme is een algemene term voor uiteenlopende overtuigingen waarbij mensen "aannemen" dat er "iets" is "tussen hemel en aarde", zonder een welbepaalde religie aan te hangen. Een ietser is een gelovige die orthodoxe goden links laat liggen, maar voor zijn zingeving behoefte houdt aan iets transcendents dan wel gelooft dat er aan al het bestaande een transcendente maar onbenoembare kracht ten grondslag ligt.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Ietsisme
Deïsme
Deïsme is een religieus-filosofische opvatting die God als transcendente oorzaak van de natuurwetten beschouwt. Dit houdt in dat God weliswaar de schepper van het universum is, maar sinds de schepping op geen enkele wijze ingrijpt in het proces van de natuurwetten. Deze leer is een gevolg van het modernistische rationalisme en een vervolg op het theïsme, de opvatting dat God ook immanent is (en dus in sommige gevallen uitzonderingen op de natuurwetten maakt). In de meest gangbare versie is God niet antropomorf (mensvormig).
Gevonden op http://nl.wiktionary.org/wiki/deïsme
Religie
Onder `religie` (van het Latijn religio, zie verder Etymologie) wordt gewoonlijk een van de vele vormen van zingeving, of het zoeken naar betekenisvolle verbindingen, verstaan, waarbij meestal een hogere macht of opperwezen centraal staat. In bredere zin duidt het woord `religie` op een algemenere vorm van spiritualiteit, gevoelens, gedachten met betrekking tot de zin van het leven. Deze religiositeit kan al dan niet beschouwd worden in relatie tot een macht, of manifestaties van een macht, of een (bewust) niet nader gedefinieerd beginsel, essentie of entiteit. Het gaat daarom dus niet persé om een identiteit, een persoon. Vaak ook wordt de term geloof gebruikt. In monotheïstische religies wordt ook het specifiekere begrip godsdienst gebruikt. In polytheïstische religies spreekt men daarentegen over een godendom. '
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Religie
Theïsme
`Theïsme` is een godsdienstfilosofische opvatting die # het bestaan van één of meer goden aanneemt, of met name één persoonlijke God of godheid erkent, die zowel transcendent als immanent is. De eerste definitie is een algemene en het tegenovergestelde van atheïsme of nontheïsme. Deze vorm van theïsme stelt alleen dat er één of meer meerdere goden bestaan en is verder onafhankelijk van het aantal goden waarin men gelooft, hoe men deze goden definieert of wat hun relatie tot de wereld is.[3] Deïsme is een subcategorie van deze vorm van theïsme.
De tweede vorm van theïsme is specifieker en wordt vooral geassocieerd met het christendom, jodendom en de islam. Deze vorm van theïsme stelt dat er één God is die oneindig is, ver boven de mensen verheven, los staat van de door hem geschapen wereld en tegelijkertijd in bepaalde zin actief aanwezig is in de wereld en in het wereldgebeuren. Deze strikte vorm van theïsme onderscheidt zich van deïsme door de aanvaarding van de immanentie van God.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Theïsme
Atheïsme
`Atheïsme` is # de afwezigheid van geloof in één of meerdere goden, of # de aanname dat er geen god(en) bestaan of kunnen bestaan. In het eerste geval is atheïsme het tegenovergestelde van theïsme. Het verschil tussen deze twee definities kan tot verwarring leiden, in het bijzonder als ze door elkaar gebruikt worden. In de filosofie wordt traditioneel meestal de tweede definitie gehanteerd[5], in het dagelijks spraakgebruik wordt vaak de eerste definitie gehanteerd. Het woord atheïsme komt van het Grieks: het voorvoegsel 'α' (a) betekent 'niet' en het woord 'θεος' (theos) betekent 'god' of 'godheid'.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Atheïsme
Agnosticisme
Het `agnosticisme` is een filosofische positie die geen bevestigende of ontkennende uitspraken doet over het bestaan van bovennatuurlijke verschijnselen. Veel agnosten benadrukken de onmogelijkheid om religieuze ideeën over vermeende bovennatuurlijke verschijnselen met een traditionele wetenschappelijke aanpak te bewijzen. Het woord is afgeleid van het Griekse gnosis (kennis) met het voorvoegsel a (niet). Letterlijk is dus een agnost "iemand die geen kennis heeft", die claimt geen kennis te kunnen bezitten over de vraag of er een God is of niet.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Agnosticism
Spiritualiteit
`Spiritualiteit` heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest (Latijn spiritus) betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt en kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring. Het spirituele en het religieuze : Wat doorgaans met "religie" ' wordt aangeduid en wat met "spiritualiteit" wordt aangeduid ligt vaak erg dicht bij elkaar.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Spiritualit
Vrijdenkerij
`Vrijdenkerij` (in België: vrijzinnigheid) of vrijdenken, is de opvatting dat men zich in zijn denken uitsluitend door wetenschap en logica en niet door autoriteitsgeloof of traditie moet laten leiden. Vrijdenkers keren zich daarbij sterk tegen elke vorm van dogma. Ontstaan: "Sapere aude!" ("Durf te denken!") - Immanuel Kant
De term freethinker ontstond in Engeland kort voor 1700. Aanvankelijk werden er diegenen mee aangeduid die zich op het terrein van de godsdienst vrijer opstelden. Geleidelijk kreeg het begrip een radicalere inhoud en sinds de 19e eeuw zijn de meeste vrijdenkers atheïst.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijdenkeri
Vrijzinnigheid
Gedurende de 19e eeuw kreeg het begrip "`vrijzinnigheid`" politieke inhoud. Het woord kreeg de betekenis van "vrij denken", tegenover het "bevangen denken" van de toenmalige "confessionelen". De vrijzinnigheid zette zich af tegen een feodale, strak hiërarchische en theocratische samenleving die de absolute monarchie in enkele Europese landen (Frankrijk, Spanje) in de 15e en 16e eeuw kenmerkte.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijzinnigh
Bright
(naturalisme) Een `bright` is iemand met een naturalistisch wereldbeeld die vertrouwt op wetenschappelijke inzichten (van de natuur-, maatschappij- en gedragswetenschappen). Een bright noemt zich vrij van geloof en bijgeloof, en de ethiek en acties zijn gebaseerd op een naturalistisch wereldbeeld. De termen 'bright' en 'brightness' zijn in 2003 in het leven geroepen als een internationale, positieve parapluterm voor iedereen met een naturalistisch wereldbeeld. In principe vallen de meeste atheïsten, vrijdenkers, seculier humanisten, pantheïsten en agnostici onder deze term. Initiatiefnemers voor de benaming waren de Amerikanen Paul Geisert en Mynga Futrell. Het idee is door Richard Dawkins in The Guardian en Wired en door Daniel Dennett in de New York Times bekend gemaakt.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Bright
Non-theïstische religiositeit Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie (Doorverwezen vanaf Non-theïsme)
Non-theïstische religies stellen het bestaan van een god of goden niet centraal in de religieuze beleving. Het klassieke oosterse taoïsme, boeddhisme, advaita vedanta (een filosofische richting binnen het hindoeïsme) maar ook het hedendaagse religieus humanisme zijn voorbeelden van non-theïstische religiositeit. Non-theïstische religies dienen niet verward te worden met atheïsme. Non-theïstische religies zijn niet tegen goden en kunnen het bestaan van goden bevestigen. Goden nemen echter wel een minder dominante plaats in, in de leer; ze zijn ondergeschikt aan concepten als bijvoorbeeld de Tao en verlichting
Link: http://www.encyclo.nl/begrip/humanisme
Humanisme
Onder humanisme verstaat men:
- een teruggrijpen op voornamelijk de Griekse oudheid als cultuur- en vormingsideaal
- een levensbeschouwing die zich niet beroept op een goddelijke openbaring, maar vertrouwt in het vermogen van de mens om zelf zijn leven zin te geven, zich baserend op westelijke universele waarden zoals menselijke waardigheid, mondigheid, vrijheid, tolerantie en verantwoordelijkheid.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Humanisme
Reductionisme
stelde dat alle niet-menselijke dieren reductionistisch verklaard konden worden als machines, De homines 1622. `Reductionisme` (Latijn: reducere, `herleiden tot` of `terugvoeren op`) is de benaming die in de filosofie en in wetenschapstheoretische debatten gegeven wordt aan de opvatting die stelt dat de natuur van complexe entiteiten steeds herleid kan worden tot meer fundamentele entiteiten. De opvatting kan betrekking hebben op objecten, maar ook op fenomenen, verklaringen, theorieën en meningen. Een van de belangrijkste kwesties die verband houden met het reductionisme is de filosofische vraagstelling of de mentale eigenschappen van de mens volledig gereduceerd kunnen worden tot haar fysische eigenschappen. M.a.w.: of de mens en het menselijk denken en handelen, inclusief de schijnbaar niet-fysische eigenschappen, die doorgaans onder de noemer 'geest' worden geplaatst, volledig verklaard op basis van louter fysisch-biologische eigenschappen.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Reductioni
Materialisme
(filosofie) `Materialisme` is de filosofie die de werkelijkheid, ook emoties en andere processen in het menselijk brein, uiteindelijk herleidt tot materie, dit in tegenstelling tot het idealisme of het spiritualisme. Het `zijn` brengt uiteindelijk het `denken` voort. Bij kentheoretisch materialisme worden de objecten vanuit wetenschappelijk perspectief gereduceerd tot materie, zonder dat de filosofische uitspraak wordt gedaan dat deze objecten niets anders zijn dan materie.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Materialism
Pantheïsme
`Pantheïsme` (Grieks: Πανθεϊσμός, πάν, pan = alles; θεος, theos = God) is een levensovertuiging die ervan uitgaat dat alles (en iedereen) goddelijk is. Het goddelijke is immanent en alomvattend; universa, natuur en God zijn identiek. Betekenis : In het pantheïsme is er geen grens tussen het goddelijke en het natuurlijke. In plaats van transcendentie te bezitten - los van alles - bevindt god zich in alles (alles in al). Volgens het pantheïsme kan men een god niet persoonlijk indenken. Elk object is in wezen goddelijk.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Pantheïsme
Polytheïsme
`Polytheïsme` is het geloof in meerdere goden. Voorbeelden zijn de religies van de Oude Grieken en Romeinen, van de Germanen, Kelten en Slaven en vroege vormen van de proto-vedische religie, het integrationeel polytheïsme en het Japanse shintoïsme. Polytheïsme wordt vaak tegenover monotheïsme gesteld (het geloof in maar één god). Aanhangers binnen het hindoeïsme stellen dat al hun goden eigenlijk niet meer zijn dan de vele aspecten van Brahma, de éne God, die in zijn geheel voor een mens niet te vatten is. Bovendien hebben verschillende monotheïstische denominaties in het hindoeïsme ieder hun eigen verschillende "persoonlijke vorm" van de ene God, wat buitenstaanders de indruk geeft dat het hindoeïsme in zijn geheel polytheïstisch zou zijn. Aanhangers van de islam op hun beurt stellen vaak dat de drieëenheid in het christendom polytheïstische trekken vertoont.
De interpretatie van het woord polytheïsme is dus niet vrij van de religieuze waarden van de persoon die het begrip hanteert. Aanhangers van monotheïstische godsdiensten en sekten beschouwen polytheïsme vaak als minderwaardig en primitief.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Polytheïsm
Animisme
(religie) `Animisme` (Latijn anima = `geest`, `ziel`) is het filosofisch, religieus of spiritueel concept waarbij zielen of geesten niet alleen existeren in mensen en dieren, maar ook in planten, stenen of natuurlijke fenomenen zoals donder en geografische zoals bergen en rivieren. Animisme wijst verder ook bezieling toe aan abstracte concepten zoals woorden, eigennamen of metaforen uit de mythologie. Religies waarin animisme voorkomt behoren meestal tot volksgeloof of etnische religies zoals sjamanisme, shinto of bepaalde stromingen binnen het hindoeïsme. Edward Burnett Tylor was de eerste die in zijn werk "Primitive Culture" (1871) een volledig overzicht gaf van animistisch geloof en hierdoor de term animisme in zijn huidige betekenis bepaalde '
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Animisme
Ietsisme
Het `ietsisme` is het geloof in een metafysische kracht. Ietsisme is een algemene term voor uiteenlopende overtuigingen waarbij mensen "aannemen" dat er "iets" is "tussen hemel en aarde", zonder een welbepaalde religie aan te hangen. Een ietser is een gelovige die orthodoxe goden links laat liggen, maar voor zijn zingeving behoefte houdt aan iets transcendents dan wel gelooft dat er aan al het bestaande een transcendente maar onbenoembare kracht ten grondslag ligt.
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Ietsisme